Πέμπτη, 30 Μαΐου 2013

Αύριο: λήξη του DOC festival με "Άπληστον Κέρδος" στις 8.00 μμ και "Εξάντα" στις 9.30 μμ

Αύριο Παρασκευή 31/5, μαζί με το τέλος της άνοιξης, κλείνει το δίμηνο πρόγραμμα προβολών ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης! Κλείνοντας αυτόν τον πρώτο κύκλο συνεργασίας θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους εσάς με ένα μικρό δώρο: θα κληρώσουμε το μεγάλο βιβλιοκατάλογο του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ!
Τα δύο τελευταία ντοκιμαντέρ του DOC/ΚΙΧΩΤΗΣ festival είναι αφιερωμένα σε μια από τις μαχητικές γωνιές αυτής της χώρας: της Βόρειας Χαλκιδικής. Μπορεί κάποιοι να επιχαίρουν και ήδη να βάζουν τα καλά τους ρούχα για να γιορτάσουν την κάμψη ενός ολόκληρου λαού με μνημόνια και μαστίγιο αλλά... στις Σκουριές έχουν άλλη άποψη.
Επίσης, μπορεί γεωγραφικά οι Σκουριές να είναι μακριά αλλά οι δεκαπεντάχρονοι αγώνες των κατοίκων ενάντια στην καταστροφή μιας ολόκληρης περιοχής, μας φέρνουν δίπλα, μας συγκινούν, μας πεισμώνουν...
Καλεσμένος να μιλήσει (μέσω Skype) για το θέμα αυτό είναι ο εξαιρετικός σκηνοθέτης του Εξάντα Γιώργος Αυγερόπουλος. Σας περιμένουμε όλους/ες ! ! ! Ζήτω το Γαλατικό χωριό!


Άπληστον κέρδος / Γιάννης Καρυπίδης / 8.00 μμ
Μια περιήγηση στους τόπους της επικείμενης καταστροφής, με ξεναγούς τους πρωτεργάτες της αντίστασης στις εξορύξεις χρυσού στη Βόρειο Ελλάδα. Ένα χρονικό δεκαπενταετών αγώνων των κατοίκων ενάντια στο Άπληστον κέρδος.
Σκηνοθεσία:Γιάννης Καρυπίδης
Σενάριο:Γιάννης Καρυπίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιάννης Καρυπίδης
Μοντάζ:Γιάννης Καρυπίδης
Ήχος:Γιάννης Καρυπίδης
Παραγωγός:Γιάννης Καρυπίδης
Συμπαραγωγοί:Λουκάς Σταμέλλος 


Εξάντας: Ο θησαυρός της Κασσάνδρας / Γιώργος Αυγερόπουλος / 9.30 μμ
H αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου προβάλλεται ως η ενδεδειγμένη απάντηση στην οικονομική κρίση που μαστίζει την Ελλάδα. Tο ελληνικό κράτος έχει παραχωρήσει τα μεταλλευτικά δικαιώματα μιας έκτασης 317.000 στρεμμάτων στη Βόρεια Χαλκιδική, πλούσιας σε χρυσό, χαλκό και άλλα μέταλλα, στην καναδική πολυεθνική «Eldorado Gold». Ωστόσο, κάτοικοι της περιοχής, που χρόνια αντιστέκονται στη δημιουργία ορυχείου χρυσού στην περιοχή τους, υποστηρίζουν ότι η επένδυση θα προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στο περιβάλλον, με τις ωφέλειες να είναι λιγότερες από τις απώλειες. Ο Θησαυρός της Κασσάνδρας είναι μια ακτινογραφία του σύγχρονου ελληνικού κράτους, πριν και κατά την διάρκεια της κρίσης.
Σκηνοθεσία:Γιώργος Αυγερόπουλος
Σενάριο:Γιώργος Αυγερόπουλος
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιάννης Αυγερόπουλος, Θεόφιλος Δαδής, Βασίλης Μουρίκης
Μοντάζ:Βασίλης Μάγκος, Άννα Πρόκου
Μουσική:Γιάννης Παξεβάνης
Παραγωγή:ΕΡΤ ΑΕ, Ελλάδα


ΧΡΥΣΟΣ ΣΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ: ΜΕΡΟΣ Β΄, Ο ΘΗΣΑΥΡΟΣ ΤΗΣ ΚΑΣΣΑΝΔΡΑΣ - Trailer from Yorgos Avgeropoulos on Vimeo.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου