Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2010

Μια στέγη για μέχρι τώρα άστεγους προβληματισμούς και ανησυχίες..


Ο Δον Κιχώτης αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια που έγινε πράξη με πολύ προσωπική δουλειά και ευελπιστεί να αποτελέσει έναν «διαφορετικό», χρήσιμο και χωρίς την εμπορευματική σχέση «μαγαζιού-πελάτη» χώρο.


Προσπαθήσαμε, και ελπίζουμε να τα καταφέραμε, να διαμορφώσουμε έναν μη κερδοσκοπικό ανοιχτό κοινωνικό χώρο:


Έκφρασης απόψεων, ιδεών και δεξιοτεχνιών που επιχειρούν να αποδράσουν από τον μικρόκοσμο του «καθενός μας» ή ενός στενού κύκλου ανθρώπων. Προβάλλοντας, γνωρίζοντας καλύτερα και ανοίγοντας μια ουσιαστική συζήτηση με ανθρώπους που έχουν κάτι (διαφορετικό) να πουν. Ακούγοντας και μιλώντας για θέματα που δεν προβάλλονται στην τηλεόραση και που δεν χωράνε στις συζητήσεις στο facebook. Προβάλλοντας ταινίες χωρίς να είμαστε μόνοι μας στους τέσσερις τοίχους ενός σπιτιού ξαπλωμένοι πιθανόν σε ένα καναπέ. Ακούγοντας την μουσική που θέλουμε εμείς.Συνάντησης ανθρώπων και κάθε λογής συλλογικοτήτων και ομάδων που παραμένουν «άστεγοι» και αναζητούν έναν χώρο συνεύρεσης, συζήτησης και συντονισμού τους.


Αλληλεγγύης αφού σε μια πραγματικότητα που ολοένα και δυσκολεύει αυξάνονται οι άνθρωποι που βρίσκονται σε πολλαπλά κοινωνικά, οικονομικά και προσωπικά αδιέξοδα. Ο Δον Κιχώτης θέλει να είναι ένας χώρος καταρχήν φιλόξενος αλλά και χρήσιμος σε όσους ζητήσουν την βοήθειά του. Ένας χώρος που προσπαθεί να σπάσει την αποξένωση, τον ατομισμό και το «απρόσωπο» της σύγχρονης βιομηχανίας ψυχαγωγίας-διασκέδασης. Που επιχειρεί να συνδέσει την ψυχαγωγία με τις πραγματικές κοινωνικές και προσωπικές ανάγκες.


Δράσης επειδή δε μας αρκεί μόνο να συζητάμε, να γκρινιάζουμε ή γενικά να ελπίζουμε, αλλά επιδιώκουμε να είμαστε ενεργητικοί και δραστήριοι μεταβάλλοντας την γύρω μας πραγματικότητα.

Το αν θα τα καταφέρουμε, έστω και σε ένα μικρό βαθμό, να πετύχουμε τους στόχους μας θα φανεί μόνο στην πράξη και όχι στις καλές προθέσεις μας. Το βέβαιο είναι ότι το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνο από εμάς που ξεκινάμε αυτή την προσπάθεια αλλά κυρίως από όλους εσάς που καλείστε να την στηρίξετε αφιερώνοντας κομμάτι από τον λιγοστό χρόνο σας και βρίσκοντας μεράκι σε μια πραγματικότητα που στεγνώνει και το τελευταίο ίχνος ενεργητικότητας και φαντασίας.Δεν σας κρύβουμε ότι η «ώριμη» και «ρεαλιστική» φωνή του Σάντσο Πάντσα μας δημιουργούσε αναστολές και πολλές σκέψεις στο να πάρουμε αυτή την πρωτοβουλία. Μάλιστα πολλοί είναι αυτοί που μας συμβουλεύουν ότι «δεν είναι καιροί για Δον Κιχώτες». Όμως αυτή που επικράτησε ήταν η φωνή του Δον Κιχώτη, η ανάγκη σε δύσκολους καιρούς να δώσουμε κι εμείς τη μάχη μας ώστε να αλλάξει κάτι και στην περιοχή μας. Επικράτησε η πεποίθησή μας ότι ειδικά σε τέτοιους καιρούς έχουμε ανάγκη όχι έναν, αλλά πολλούς Δον Κιχώτες.

Επιλέξαμε λοιπόν να παλέψουμε με ανεμόμυλους, να αφυπνίσουμε τον Πάντσα να κερδίσουμε την Δουλτσινέα.Το ταξίδι του Δον Κιχώτη από τη μακρινή Μάντσα στο Άργος μόλις τελείωσε. Το δικό μας μόλις αρχίζει…Ανεβείτε στην Ροσινάντη (άλογο Δον Κιχώτη) και δεν θα χάσετε!

Διαβάστε τι μας είπε ο Σάντσο Πάντσα για τα σχέδια και τις επιθυμίες του Δον Κιχώτη:

«Ο Δον Κιχώτης θα ήταν ευτυχής αν πολλοί άνθρωποι περνούσαν να του πουν μια κουβέντα, να πιούν ένα καφέ, να μιλήσουν για τη ζωή, τις ανάγκες, τα δικαιώματα, τον έρωτα, τις διεξόδους. Ο Δον Κιχώτης χαίρεται πολύ όταν άνθρωποι χρησιμοποιούν τον χώρο του για να παρουσιάσουν πράγματα που έχουν οι ίδιοι δημιουργήσει και σκεφτεί (εκθέσεις φωτογραφίας, εκθέσεις ζωγραφικής, παρουσιάσεις βιβλίων κ.α.). Ο Δον Κιχώτης στενοχωριέται όταν βλέπει θλιμμένα πρόσωπα, όταν βλέπει ανθρώπους μόνους, όταν στη ζωή δεν υπάρχει δημιουργία και φαντασία. Ο Δον Κιχώτης θέλει να τον βοηθήσουμε ο χώρος του να είναι ζωντανός, δραστήριος, γεμάτος ιδέες. Ο Δον Κιχώτης έχει μια βιβλιοθήκη με λίγα βιβλία που θα γίνονται όλο και περισσότερα και έχει μια γωνιά που κάθεται και διαβάζει περιμένοντας και άλλους.


Ο Δον Κιχώτης φιλοδοξεί να ταράξει λίγο τα νερά στην περιοχή σας. Να αποτελέσει μια «άλλη φωνή» και έναν «άλλο χώρο». Φιλοδοξεί να αποτελέσει μια στέγη για μέχρι τώρα άστεγους προβληματισμούς και ανησυχίες.Αν θέλετε να συζητήσετε με τον ίδιο τον Δον Κιχώτη δεν έχετε παρά να περάσετε από την Καλαμαρά 4

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου