Παρασκευή 24 Μαΐου 2013

Απόψε προβολές: Το χρονικό μιας καταστροφής & Γράμμος, το βουνό της ήττας

Αυτή την Παρασκευή ο Δον Κιχώτης συνεχίζει τις προβολές ντοκιμαντέρ με δύο ταινίες ιστορικού περιεχομένου για την πλέον σημαντική δεκαετία της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας, τη δεκαετία του '40. Την επόμενη βδομάδα ολοκληρώνεται με κάποιες μικρές εκπλήξεις το δίμηνο πρόγραμμα του DOC ΚΙΧΩΤΗΣ festival. Μείνετε συντονισμένοι!


Το χρονικό μιας καταστροφής / Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης / 8.00 μμ
Ο Χορτιάτης είναι ένα από τα πολλά χωριά-θυσιαστήρια της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής κατά τον B΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η ταινία προσπαθεί να αναπαραστήσει το Ολοκαύτωμα του Χορτιάτη, μέσα από μαρτυρίες ανθρώπων που έζησαν τα γεγονότα από κοντά και να τονίσει τη σημασία τού να διατηρηθεί ζωντανή η ιστορική μνήμη. Το παζλ της ιστορίας διαμορφώνεται όχι μόνο από τις επίσημες ιστορικές πηγές, αλλά και από τις διαφορετικές οπτικές θέασης των γεγονότων και μέσα από τα προσωπικά βιώματα των καθημερινών ανθρώπων. Η βιωμένη ιστορία δίνει άλλη διάσταση στα ιστορικά γεγονότα.
Σκηνοθεσία:Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Σενάριο:Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Δράκος Πολυχρονιάδης
Μοντάζ:Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Ήχος:Κλεάνθης Μανωλάρας
Παραγωγός:Χρύσα Τζελέπη, Άκης Κερσανίδης
Παραγωγή:Anemicinema, Ελλάδα
Τύπος:DigiBeta Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:90'
Έτος Παραγωγής:2013

Γράμμος, το βουνό της ήττας / Γιάννα Ευαγγελίδου / 9.30 μμ
Ο Γράμμος είναι το βουνό που βρέθηκε στο επίκεντρο της σύγχρονης ελληνικής ιστορίας την τριετία 1946-49. Το σημείο απ’ όπου ξεκίνησε και τελείωσε η ελληνική εμφύλια αναμέτρηση. Λόγω της στρατηγικής του θέσης, δέχτηκε τις πιο πολλές ρίψεις βομβαρδιστικού και εύφλεκτου υλικού από οποιοδήποτε άλλο σημείο της Ελλάδας και, για πρώτη φορά, βόμβες «ναπάλμ», που χρησιμοποιήθηκαν αργότερα στον πόλεμο του Βιετνάμ. Υπολογίζεται ότι βομβαρδίστηκε με πάνω από 500.000 τόνους εκρηκτικού υλικού. Η κάμερα καταγράφει τις αφηγήσεις-μαρτυρίες από 21 μαχητές, αξιωματούχους και διοικητές του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, πλέκοντας κομμάτια της ιστορίας και δίνοντας τις δικές τους ερμηνείες για τα γεγονότα της εποχής. Οι μαρτυρίες τους προσφέρουν ένα πρωτογενές υλικό που ενδιαφέρει τόσο την κοινή γνώμη, όσο και τους ιστορικούς. Παράλληλα, καταγράφονται και οι φυσικές ομορφιές του ορεινού όγκου του Γράμμου που είναι ένα από τα ωραιότερα βουνά της Ελλάδας.
Σκηνοθεσία:Γιάννα Ευαγγελίδου
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γιάννα Ευαγγελίδου,Χάρης Φάρρος
Μοντάζ:Γιάννης Παπαποστόλου
Μουσική:Βασίλης Κασούρας
Παραγωγός:Γιάννα Ευαγγελίδου
Παραγωγή:Studio Ikon, Ελλάδα
Τύπος:BetaSP Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:77'
Έτος Παραγωγής:2012

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου