Τετάρτη 31 Ιανουαρίου 2018

Cine Δον Κιχώτης: «Όλα τα αόρατα παιδιά»

Το εξαιρετικό κοινωνικό δράμα «Όλα τα αόρατα παιδιά» (2005), θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) την Παρασκευή 2 Φλεβάρη, στις 9 μ.μ. Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Πρόκειται για επτά ιστορίες από διάφορες χώρες, με ήρωες «αόρατα» παιδιά, που ζουν στο περιθώριο της κοινωνίας, είναι θύματα εκμετάλλευσης, βιώνουν τις κοινωνικές ανισότητες, επιβιώνουν σε εμπόλεμη ζώνη, θέλουν αλλά δεν μπορούν να παραμείνουν παιδιά. Καταξιωμένοι σκηνοθέτες από κάθε γωνιά του κόσμου (οι οποίοι δούλεψαν χωρίς αμοιβή), προσφέρουν τα δικά τους σχόλια και την προσωπική τους οπτική γωνία στο επείγον αυτό θέμα, ευελπιστώντας να ευαισθητοποιήσουν και να κινητοποιήσουν την κοινή γνώμη.
Ο Εμίρ Κουστουρίτσα, που εκπροσωπεί τη Σερβία και το Μαυροβούνιο με την ταινία «Blue Gipsy», στρέφει το ενδιαφέρον του σ’ ένα νεαρό αγόρι που αποφυλακίζεται από το αναμορφωτήριο για να ξαναβρεθεί σ’ έναν κόσμο που τον σπρώχνει στην παρανομία. 
Ο Σπάικ Λι, που εκπροσωπεί τις ΗΠΑ με την ταινία «Jesus, Children of America», εστιάζει σε μια νεαρή έφηβη που μαθαίνει ότι κατά τη γέννησή της «κληρονόμησε» από τη ναρκομανή μητέρα της τον ιό του AIDS.
Ο Μεντί Σαρέφ, που εκπροσωπεί την Αφρική με την ταινία «Tanza», παρακολουθεί με το φακό του τα παιδιά-πολεμιστές της ηπείρου του, που σπαράσσεται από εμφυλίους. Δεν πήγαν ποτέ σχολείο ούτε ξέρουν τι πάει να πει δώρο. 
Η Κάτια Λουντ, που εκπροσωπεί τη Βραζιλία με την ταινία «Bilu & Joao», παρακολουθεί μία μέρα από τη ζωή δύο φτωχών παιδιών, δύο χαμινιών από τις φαβέλες, που προσπαθούν να τα βγάλουν πέρα στους δρόμους του Σάο Πάολο. 
Ο Ρίντλεϊ Σκοτ και η κόρη του Τζόρνταν, που εκπροσωπούν τη Μεγάλη Βρετανία με την ταινία «Jonathan», βάζουν έναν κουρασμένο και στα πρόθυρα της τρέλας φωτογράφο να ανακαλύπτει ξανά τη χαρά της ζωής μέσα από τα παιδιά. 
Ο Στέφανο Βενερούζο, που εκπροσωπεί την Ιταλία με την ταινία «Ciro», υπενθυμίζει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παιδική ψυχή όταν αναπτύσσεται σε υποβαθμισμένες, τσιμεντένιες συνοικίες γεμάτες εγκληματικότητα και οργή. 
Τέλος, ο Τζον Γου, που εκπροσωπεί την Κίνα με την ταινία «Song Song & Little Mao», μιλάει για την ελπίδα μέσα από το παράδειγμα δύο μικρών κοριτσιών.

Μία τεράστια παραγωγή, με τη στήριξη της UNICEF, του UN World Food Programme και του Ιταλικού Υπουργείου Εξωτερικών. Οι παραγωγοί της ταινίας διέθεσαν μέρος των εσόδων στο ταμείο All the Invisible Children (UNICEF, Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού, Επιτροπή Αναπτυξιακής Βοήθειας).

Τις ώρες των προβολών συλλέγονται γάλατα, τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη προσωπικής υγιεινής για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πολιτών Άργους.
Άμεσες ανάγκες σε καφέδες, χυμούς ντομάτας και χαρτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου