Τετάρτη 17 Ιανουαρίου 2018

Cine Δον Κιχώτης: «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ένγκελς»

Την γαλλογερμανική δραματική ταινία του Ραούλ Πεκ «Όταν ο Μαρξ συνάντησε τον Ενγκελς» (2017), θα προβάλει ο Ανοιχτός Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) την Παρασκευή 19 Ιανουαρίου στις 9 μ.μ.
Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.



Εξόριστος στο Παρίσι του 1844 μαζί με τη σύζυγό του Τζένι, ο 26χρονος Καρλ Μαρξ συναντά τον γιο εργοστασιάρχη Φρίντριχ Ένγκελς. Είναι η αρχή μιας επαναστατικής φιλίας που θα οδηγήσει, ύστερα από τέσσερα χρόνια, στη συγγραφή του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου».


Σκηνοθέτης με έντονο πολιτικό προσανατολισμό («Lumuba», το υποψήφιο για Όσκαρ ντοκιμαντέρ «Δεν Είμαι ο Νέγρος σου»), ο Αϊτινός Ραούλ Πεκ, ο οποίος έχει διατελέσει και υπουργός Πολιτισμού στη χώρα του, αναζητά τις απαρχές της μαρξιστικής σκέψης μέσα από τη βιογραφική περιγραφή της συνάντησης και της φιλίας δύο σπουδαίων Γερμανών διανοητών του 19ου αιώνα. Του Καρλ Μαρξ φυσικά, ο οποίος το 1843 εγκατέλειψε την πατρίδα του Πρωσία, όπου διωκόταν για τα πύρινα επαναστατικά γραπτά του, και κατέφυγε στο Παρίσι με τη σύζυγό του Τζένι. Και του Φρίντριχ Ένγκελς, γιου εύπορου και αυταρχικού εργοστασιάρχη, ο οποίος συνάντησε τον Μαρξ το 1844 στη γαλλική πρωτεύουσα και ξεκίνησαν μαζί μια πολιτική διαδρομή κατά την οποία χωρίστηκαν –ο πρώτος στις Βρυξέλες και ο δεύτερος στο Λονδίνο–, ξανάσμιξαν στην Αγγλία και τελικά, αφού μετέτρεψαν τη διεθνή επαναστατική οργάνωση Λίγκα των Δικαίων σε Κομμουνιστική Λίγκα, συνέγραψαν το 1848 το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο».

Υ.Γ. Τις ώρες των προβολών συλλέγονται γάλατα, τρόφιμα μακράς διαρκείας και είδη προσωπικής υγιεινής για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πολιτών Άργους.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου