Κυριακή 24 Απριλίου 2016

Προβολή την Μ. Τετάρτη: «Ο καιρός των τσιγγάνων» [27/4, 9.00 μ.μ.]

Το αριστούργημα του Εμίρ Κουστουρίτσα «Ο καιρός των τσιγγάνων» (1989) θα προβάλει ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος «Δον Κιχώτης» (Καλαμαρά 4, Άργος) τη Μεγάλη Τετάρτη27 Απρίλη. Η προβολή ξεκινά στις 9 μμ και η είσοδος είναι ελεύθερη.


Η ταινία σάρωσε στο 42ο Φεστιβάλ των Καννών κερδίζοντας βραβείο και για την εκπληκτική σκηνοθεσία του Κουστουρίτσα που τον καθιέρωσε ως έναν από τους καλύτερους σκηνοθέτες της γενιάς του. Η συγκεκριμένη ταινία έμελε να έχει πολύ μεγάλη εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο αλλά ιδιαίτερα στα Βαλκάνια. Στην επιτυχία της ταινίας συμβάλλει και η καταπληκτική μουσική του Γκόραν Μπρέγκοβιτς - ίσως από τα καλύτερα σάουντραγκ στην ιστορία του κινηματογράφου.
 Σ' έναν τσιγγάνικο καταυλισμό στην Γιουγκοσλαβία, ο νεαρός Περχάν μεγαλώνει μαζί με τη γιαγιά του. Μια γυναίκα, που σε αντίθεση με το ανήθικο περιβάλλον της μικρής τσιγγάνικης κοινωνίας τους, έχει καταφέρει να παραμείνει τίμια. Είναι φτωχοί, αλλά ο Περχάν στηρίζεται από την οικογένειά του. Η γιαγιά του τον φροντίζει, ενώ η ανάπηρη αδερφή του Ντανίρα τον γεμίζει αγάπη. Ακόμη και ο τεμπέλης θείος του, ο Μερντζάν, του συμπαραστέκεται. Ο Περχάν ζει ήρεμα και ανέμελα, αλλά η ζωή του αλλάζει προς το καλύτερο, όταν ερωτεύεται την όμορφη 'Αζρα και ορκίζεται να την παντρευτεί. 

Ωστόσο, η ήσυχη και τίμια ζωή της οικογένειας, υπονομεύεται από τον πλουσιότερο τσιγγάνο του χωριού, τον Αχμέντ Ντίντα. Ο Αχμέντ υπόσχεται στην γιαγιά ότι θα πληρώσει τα χρήματα που χρειάζονται για να γίνει καλά η αδερφή του Περχάν και με την πρόφαση αυτή, παίρνει τα δύο αδέρφια μακριά από το σπίτι τους. Στην Ιταλία, ο Αχμέντ μαθαίνει στον Περχάν τα κόλπα της κλεψιάς, της ζητιανιάς, της σωματεμπορίας και του εμπορίου μωρών. Ο νεαρός μαθαίνει γρήγορα και γίνεται αρχηγός της συμμορίας. 'Ομως, η τραγωδία παραμονεύει... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου