Δευτέρα, 5 Μαΐου 2014

Το πλήρες (και κολακευτικό) ρεπορτάζ του Δ. Γεωργίου!

Από το http://argolidalife.gr/

don quixote allileggyi cover
Μια ιδιαίτερα επιτυχημένη εκδήλωση με θέμα την οργάνωση της κοινωνικής αλληλεγγύης στην Αργολίδα, διοργάνωσε ο ανοιχτός κοινωνικός χώρος Δον Κιχώτης την προηγούμενη Τετάρτη 30 Απριλίου 2014, στο Άργος.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν και έκαναν παρεμβάσεις σχεδόν όλες οι συλλογικότητες αλληλεγγύης που δρουν στο νομό. Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα φιλικό και το ενδιαφέρον παρέμεινε αμείωτο μέχρι το τέλος της συζήτησης, παρά το γεγονός ότι κράτησε αρκετή ώρα.
Πρώτος μίλησε ο Δημήτρης Σελλής εκ μέρους των αιμοδοτών των Δεσμών Αίματος, ο οποίος μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η αιμοδοσία στη χώρα, τις διαφορές με τις πρακτικές που ακολουθούνται σε άλλες χώρες, για τα πρωτόκολλα που διεξάγονται οι αιμοδοσίες, για το θέμα της επάρκειας του αίματος, καθώς επίσης και για άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες σε τεχνικό επίπεδο. Σημείωσε ότι υπάρχει στήριξη από επίσημους φορείς στους «Δεσμούς Αίματος» και κάλεσε σε κοινή δράση αλλά και σε διοργάνωση αιμοδοσίας σε συνεργασία με τις άλλες, παρούσες στην εκδήλωση, συλλογικότητες.
Στη συνέχεια, πήρε το λόγο εκ μέρους του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πολιτών Άργους, η Ελένη Πετσιώτη, η οποία μίλησε για τις δράσεις του παντοπωλείου (το οποίο ιδρύθηκε το 2011 και λειτουργεί κάθε Δευτέρα και Τετάρτη 7:30-9:00) όπως τη διοργάνωση συναυλίας, εκδηλώσεις συλλογής τροφίμων, συμμετοχή σε παζάρια αλληλεγγύης κ.λπ. Ενημέρωσε για τα δικαιολογητικά που πρέπει να έχει κάποιος για να ωφεληθεί από τη διανομή τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης (κάρτα ανεργίας, εκκαθαριστικό εφορίας) και τόνισε ότι δεν υπάρχει κανένα κριτήριο εθνικότητας ή φυλής για την ένταξη των ωφελουμένων στο πρόγραμμα του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πολιτών Άργους.
Είπε επίσης ότι πρώτιστο ενδιαφέρον του παντοπωλείου είναι η αξιοπρέπεια των ωφελουμένων αλλά και η συμμετοχή τους στις δράσεις του παντοπωλείου, με συναντήσεις κ.λπ. Σημείωσε ότι υπάρχει ανάγκη εθελοντών, ενώ παράλληλα μίλησε για μεγάλο πρόβλημα συνεργασίας με φορείς της πόλης του Άργους, όπως ο Δήμος Άργους-Μυκηνών, ο οποίος λειτουργεί ανταγωνιστικά στο εγχείρημα. Σημείωσε δε ότι υπήρξε άρνηση και από άλλους φορείς να συνεισφέρουν όπως π.χ. άρνηση ποδοσφαιρικών ομάδων να διοργανώσουν φιλικά παιχνίδια με σκοπό την ενίσχυση του παντοπωλείου. Τέλος, πρότεινε τον συντονισμό των ομάδων και των πόλεων στα ζητήματα της αλληλεγγύης.
Κατόπιν πήρε το λόγο, εκ μέρους του Παντοπωλείου Αλληλέγγυου Εμπορίου «Στοά» (Ναύπλιο) η Ναταλία Μερεκούλια η οποία τόνισε τη διαφορά ανάμεσα στη φιλανθρωπία και την αλληλεγγύη, καθώς η δεύτερη συνεπάγεται τη συμμετοχή του ωφελούμενου και τη διατήρηση της αξιοπρέπειάς του, μίλησε για τις δραστηριότητες του παντοπωλείου που ενώνει απευθείας τους παραγωγούς με τους καταναλωτές χωρίς την παρουσία ενδιάμεσων, και πρότεινε τη διοργάνωση Οικογιορτής-Γιορτής Αλληλεγγύης το καλοκαίρι από τους φορείς που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Μετά μίλησε, εκ μέρους της Πύλης Πολιτισμού Ναυπλίου, η Μάνια Δεδέα, η οποία αναφέρθηκε στις δραστηριότητες της Πύλης Πολιτισμού, όπως τα εργαστήρια παιδικής απασχόλησης (πηλού, ζωγραφικής κ.λπ.), τα σεμινάρια επιμόρφωσης ενηλίκων και ανηλίκων, τη διοργάνωση του Rock Festival στην Καραθώνα, τη συμμετοχή σε παζάρια αλληλεγγύης και συλλογές τροφίμων κ.λπ., ενώ παράλληλα έγινε και παρουσίαση βίντεο με τις δράσεις της Πύλης. Τέλος προσκάλεσε τις άλλες συλλογικότητες για χρήση του χώρου της Πύλης για εκδηλώσεις αλληλεγγύης κ.λπ.
Στη συνέχεια η Βούλα Δεδέα, επίσης από την Πύλη Πολιτισμού Ναυπλίου, μίλησε για απροθυμία των μεγάλων σούπερ μάρκετ να βοηθήσουν, για εμπλοκή με την εφορία που φέρνει αναχώματα στις δράσεις επιτρέποντας μόνο 2 εκδηλώσεις το χρόνο χωρίς παραστατικά, αλλά και για δυσκολία συνεννόησης με τους επίσημους φορείς της πόλης. Τέλος τόνισε ότι η Πύλη βρίσκεται σε συνεννόηση με τα δημοτικά σχολεία της περιοχής, προκειμένου να βοηθάει παιδιά και οικογένειες που έχουν δυσκολίες.
don quixote panorama
Από την Αργολική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης πήρε το λόγο, στη συνέχεια, η Μαργαρίτα Καραμολέγκου, η οποία χαρακτήρισε πρωτόγνωρη εμπειρία τη γνωριμία με τα προβλήματα των Δικαστικών Φυλακών Ναυπλίου και την παράδοση των ειδών υγιεινής και ρουχισμού που είχε συγκεντρώσει το προηγούμενο διάστημα η Πρωτοβουλία. Περιέγραψε με μελανά χρώματα τις συνθήκες ζωής στις φυλακές (σε ένα χώρο χωρητικότητας 300 ατόμων, στοιβάζονται 640 άνθρωποι), επισήμανε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι φυλακισμένοι δεν είναι τόσο ο ρουχισμός όσο, κυρίως, η ανάγκη για είδη υγεινής (σαπούνια, οδοντόκρεμες κ.λπ.) και για τηλεκάρτες για την επικοινωνία των τροφίμων των φυλακών με τις οικογένειές τους. Πρότεινε το συντονισμό των ομάδων αλληλεγγύης του νομού, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ό,τι περισσεύει από τη μια ομάδα μπορεί να λείπει από την άλλη».
Από την Αργολική Πρωτοβουλία Αλληλεγγύης μίλησε, επίσης, η Σοφία Νικολακάκη, λέγοντας ότι χρειάζεται συντονισμένη δουλειά σε βάθος χρόνου και προσπάθεια να υπάρχει κάθε φορά χειροπιαστό αποτέλεσμα. Τόνισε ότι υπάρχει ανάγκη ενημέρωσης ενός ευρύτερου κοινού και σημείωσε ότι ο κόσμος θέλει να βοηθήσει. Πρότεινε την έκδοση δελτίου πληροφόρησης από όλες τις συλλογικότητες.
Στη συνέχεια μίλησε ο Βαγγέλης Μπουγιώτης, εκ μέρους του Κοινωνικού Φροντιστηρίου Ναυπλίου, ο οποίος ενημέρωσε για τις δραστηριότητες του φροντιστηρίου, που αριθμεί 24 καθηγητές, σημείωσε ότι υπάρχει βοήθεια από το Δήμο στο ζήτημα της παραχώρησης σχολικών αιθουσών, και τόνισε την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των συλλογικοτήτων αλληλεγγύης.
Τέλος, κλείνοντας τη συζήτηση και συγκεντρώνοντας τα συμπεράσματά της, παρενέβη ο Σωτήρης Γεωργόπουλος, εκ μέρους του ανοιχτού κοινωνικού χώρου «Δον Κιχώτης», ο οποίος πρότεινε τρόπους συντονισμού και κοινής δράσης στην κοινωνία αλλά και στο διαδίκτυο και πρότεινε νέα συνάντηση και δημιουργία ενός ανοιχτού συντονιστικού των παρευρισκόμενων συλλογικοτήτων.
Η συζήτηση έκλεισε αργά το βράδυ, ενώ ο κόσμος παρέμενε στο χώρο παρά την κούραση, αφήνοντας πολλές υποσχέσεις για το μέλλον, που μένει να επιβεβαιωθούν.

Δήμος Γεωργίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου