Παρασκευή 25 Απριλίου 2014

Brick ~ Απόψε στις 9.00!

Brick
Απόψε το βράδυ στις 9.00!

Σκηνοθεσία: Ράιαν Τζόνσον
Ερμηνεία: Τζόζεφ Γκόρντον Λέβιτ, Ζέχετνερ, Ματ Ο' Λίρι, Λούκας Χάας



(Καθημερινή ~ του Δημήτρη Μπούρα)

Το «Brick», που αποδόθηκε στα ελληνικά ως «Εγκλημα στο κολέγιο», αναφέρεται σε ένα «τούβλο» καθαρής ηρωίνης που γίνεται η αφορμή για μια σειρά από φόνους, οι οποίοι διαταράσσουν τη γαλήνη μιας φαινομενικά ήσυχης κωμόπολης στα νότια του Λος Αντζελες. Καθώς κλιμακώνεται η δράση, το «τούβλο» παίρνει διαστάσεις παρόμοιες με αυτές του «χρυσού» γερακιού της Μάλτας στην ομότιτλη ταινία του Τζον Χιούστον που θεωρείται η απαρχή του φιλμ νουάρ. Το «Εγκλημα στο κολέγιο» ξαναφέρνει με αξιώσεις στην επικαιρότητα το νεονουάρ, λίγες εβδομάδες μετά την απογοητευτική «Μαύρη Ντάλια».
Η ταινία διαθέτει φρεσκάδα και πρωτοτυπία χάριν της σκηνοθεσίας του 33χρονου Ράιαν Τζόνσον, ο οποίος ξεκινά δυναμικά την καριέρα του απαλλάσσοντας από κάθε ίχνος νοσταλγίας και επιτηδευμένης κινηματογραφοφιλίας μια αυθεντική ιστορία που θα μπορούσε να έχει βγει από τις σελίδες του Ντάσιελ Χάμετ, ή του Ρέιμοντ Τσάντλερ. «Εγραψα το σενάριο εφτά χρόνια πριν από την περίοδο έξαρσης των ταινιών με δράση στα σχολεία. Ο λόγος που διαδραματίζεται γύρω από ένα σχολείο είναι γιατί ήθελα να ξεφύγω από την εικόνα των ανθρώπων με καπέλα και από αυτό που πιστεύουμε για τους ντετέκτιβ», λέει για την ταινία του. Πράγματι, οι νεαροί ήρωές του φορούν t-shirt και τζιν, μιλούν με την αργκό του Σπέιντ και του Μάρλοου και μπλέκουν σε επικίνδυνες περιπέτειες στον υποκόσμο.
Ενας μαθητής Λυκείου, ο Μπρένταν, ανακαλύπτει το πτώμα της εξαφανισμένης φιλενάδας του σε ένα χαντάκι και αποφασίζει να χρίσει τον εαυτό του ντετέκτιβ. Στη συνέχεια, προσπαθεί να βάλει σε μια λογική σειρά με τη βοήθεια ενός φίλου του, του διοπτροφόρου και διόλου σπασίκλα Μπρέιν, ό, τι στοιχείο έχει στα χέρια του θέολοντας να διαλευκάνει το μυστήριο. Σε λίγο θα βρεθεί μπλεγμένος σε ένα σκοτεινό λαβύρινθο ανάμεσα σε νεαρούς αδίστακτους γκάνγκστερ που ελέγχουν το εμπόριο των ναρκωτικών. Η ανθρωπογεωγραφία, αυτού του σύγχρονου και νεανικού νουάρ, συμπληρώνεται από μια αινιγματική κοπέλα: τη Λόρα που παραπέμπει στις φαμ φατάλ από το παρελθόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου