Τρίτη 30 Απριλίου 2013

1 μήνας DOC/KIΧΩΤΗΣ festival: κάποιες σκέψεις...

Ο πρώτος μήνας DOC/KIΧΩΤΗΣ festival ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!
Πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν τις 8 ταινίες τεκμηρίωσης με θέμα, κυρίως, τη Μουσική και τις υπόλοιπες Τέχνες.
Σταχυολογώντας κάποιες όμορφες στιγμές του απριλιάτικου προγράμματος θα λέγαμε τα εξής:

Α) Η μουσική εξημερώνει τον άνθρωπο! Τετριμμένο αλλά αληθές! Από τη μακρινή Γαλικία ως τα Μάταλα και το Πήλιο, οι άνθρωποι ακόμα κρατάνε τις αρχέγονες συνήθειες, δημιουργούν μουσική και ήχους, τραγουδούν, συναθροίζονται και γελάνε, μοιράζονται κοινές εμπειρίες και κοινές στιγμές, και εν ολίγοις πραγματώνουν τη συλλογική ζωή, έξω και πέρα από τα εγχρήματα περιοριστικά πλαίσια.

Β) Η λοιδορημένη ΕΡΤ έχει στο δυναμικό της καταπληκτικούς σκηνοθέτες και σημαντική τεχνογνωσία. Δύο από τα καλύτερα (υποκειμενικά πάντα) ντοκιμαντέρ ήταν δημιουργημένα σε συνεργασία με την ΕΡΤ: Το "Hippie-Hippie Matala! Matala!" του Γιώργου Βαρελά και το "Black Box" του Γεράσιμου Ρήγα. Δύο ντοκιμαντέρ που ξεχώρισαν για τη μεστή τους σκηνοθεσία και την υψηλή τους ποιότητα.

Γ) Νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά (τετριμμένο κι αυτό;) και αρκετό κουράγιο (να σηκώσουν το οικονομικό βάρος πάνω απ' όλα) κατάφεραν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες δουλειές που σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια και ταυτόχρονα αποτελούν παρακαταθήκη για την ελληνική φιλμογραφία. Η πρώτη σκηνοθέτιδα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η Ευηρούλα Δούρου με το "Camino Musical: 9 ημέρες γαλιθιάνικης μουσικής" αλλά και ο Φάνης Λογοθέτης με το "OST - Original Soundtrack".

Δ) Όλοι οι σκηνοθέτες με τους οποίους μιλήσαμε ήταν ιδιαίτερα σεμνοί και προσφέρθηκαν να μας πουν ζωντανά δυο λόγια (μέσω Skype). Ευηρούλα, Γιώργο, Φάνη, Γεράσιμε, Κώστα, Χρήστο και όλοι οι υπόλοιποι να 'στε καλά και να συνεχίσετε την παραγωγή ντοκιμαντέρ!

Ε) Ο Δον Κιχώτης ανοίγει βήμα! Σιγά σιγά αλλά σταθερά μετασχηματίζεται σε ένα πολύχρωμο, πολυσυλλεκτικό χώρο όπου κάθε προσπάθεια για συλλογικές, δημιουργικές, ριζοσπαστικές αναζητήσεις βρίσκει έδαφος να ανθίσει... Θα είμαστε εκεί να δούμε τα άνθη! Ελάτε κι εσείς!

Υγ. Ένα like στη σελίδα στο Facebook: Δον Κιχώτης - donquixoteargos.blogspot.gr είναι ευπρόσδεκτο!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου