Τρίτη, 26 Ιανουαρίου 2010

Λαϊκά παραμύθια από τις άκρες του κόσμου.


Την Παρασκευή 5/2, στις 19.00 ο μελετητής-αφηγητής λαϊκών παραμυθιών Δημήτρης Προύσαλης θα παρουσιάσει το ημερολόγιο 2010 των εκδόσεων Α/συνεχεια με θέμα : "Λαϊκά παραμύθια από τις άκρες του κόσμου". Όπως μας είπε ο ίδιος ο Δημήτρης Προύσαλης η παρουσίαση- αφήγηση απευθύνεται σε ενήλικους αλλά και σε παιδιά άνω των 9 ετών.
Δείτε τι λένε οι εκδότες του ημερολογίου γι'αυτό:
"Τα παραμύθια δεν φτιάχτηκαν για να αποκοιμίζουν τους μικρούς αλλά για να αφυπνίζουν τους μεγάλους.


Στο φετινό μας ημερολόγιο παρουσιάζουμε δώδεκα λαϊκά παραμύθια, ένα για κάθε μήνα, επιλεγμένα από τον συλλέκτη, μελετητή και αφηγητή παραμυθιών Δημήτρη Προύσαλη.

Παραμύθια του κόσμου για τη ζωή και το θάνατο, την αγάπη και τον έρωτα, για τότε που τα δέντρα και τα νερά μιλούσαν κι οι άνθρωποι αφουγκράζονταν, για τα μεγάλα και τα μικρά της κάθε μέρας, για τα έξω, τα κοινωνικά μα και όσα μας πληγώνουν μέσα μας, για τα λόγια που δεν υποφέρονται και για όσα πρέπει ν' ακουστούν.


Διαλέξαμε το θέμα αυτό γιατί το παραμύθι μας θέλει μαζί, συλλογικά σε μια παρέα που θα μοιραστεί το χρόνο της σε κοινό τόπο για ν' ακούσει μια ιστορία που ταξιδεύει εκατοντάδες χρόνια για να έρθει ν' ακουμπήσει στον ώμο μας. Κι αυτό μέσα σ' έναν περίγυρο που η ατομικότητα είναι κυρίαρχη αξία. Τότε είναι που έρχεται το παραμύθι να μας υπενθυμίζει ότι υπάρχει η μαθητεία, η μύηση στη ζωή κι η προσπάθεια του ήρωα που επιβραβεύεται στην τρίτη του δοκιμασία."

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου