Πέμπτη 6 Νοεμβρίου 2014

Προβολή Παρασκευής: Ζήτω η Ελευθερία [7/11, 9.00 μμ]

Ο Δον Κιχώτης συνεχίζει το κινηματογραφικό του ταξίδι με επόμενο σταθμό την Ιταλία και την πολιτική σάτιρα "Ζήτω η Ελευθερία". Μετά την ακίνδυνη, ελπιδοφόρα, ανεμπόδιστη, υπέροχη μέρα  στον Πάρνωνα μόνο η αναζήτηση της Ελευθερίας μπορούσε να μας ταιριάξει, αν και μάλλον ειρωνικός ο τίτλος της ταινίας!
* Μην ξεχάσετε να μας στείλετε στο e-mail ή στο Facebook τις φωτογραφίες σας για να εμπλουτίσουμε το άλμπουμ "Πάρνωνας").


Ζήτω η Ελευθερία
Παρασκευή 9.00 μμ



Δείτε μια ενδιαφέρουσα κριτική:
Του Γιώργου Ρούσσου.
Το φιλμ «Ζήτω η Ελευθερία» (Viva la libertà) του Ρομπέρτο Άντο, είναι μία ευρηματική σάτιρα για την ιταλική πολιτική σκηνή και όχι μόνο. Μία ταινία που καταφέρνει να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του θεατή, βασιζόμενο εν μέρη στο έξυπνο σενάριο του Ρομπέρτο Άντο, αλλά κυρίως χάρη στη διπλή παρουσία του πολύ καλού, για ακόμη μία φορά, Ιταλού ηθοποιού Τόνι Σερβίλο. 

Ο γενικός γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Ενρίκο Ολιβιέρι (Τόνι Σερβίλο), καλείται να αντιμετωπίσει τον έντονο ρυθμό της προεκλογικής περιόδου σε μία Ιταλία σε κρίση. Όλα είναι εναντίον του. Η κοινή γνώμη, οι δημοσιογράφοι, τα κανάλια, ακόμα και οι δημοσκοπήσεις με τα ποσοστά της πρόθεσης ψήφου που όλο και λιγοστεύουν για το κόμμα του, τον πιέζουν καθημερινά.
Μια νύχτα λοιπόν, νιώθοντας το άγχος να τον πιέζει υπερβολικά αποφασίζει να εξαφανιστεί. Το λακωνικό σημείωμα που άφησε, έφερε στο κόμμα την πλήρη αποδιοργάνωση, κι ενώ οι φήμες και τα αβάσιμα συμπεράσματα άρχισαν να οργιάζουν μεταξύ των κομματικών στελεχών, ο βοηθός του Andrea Bottini και η σύζυγός του Άννα προσπαθούν να καταλάβουν γιατί εξαφανίστηκε και που μπορεί να είναι.
Προσπαθώντας παράλληλα να βρουν μία λύση για το πολιτικό πρόβλημα η Άννα προτείνει μία ανορθόδοξη πλην όμως με πολλές πιθανότητες επιτυχίας λύση. Ο Ενρίκο έχει έναν δίδυμο αδερφό, τον Τζιοβάνι, έναν ευφυή φιλόσοφο που όμως έπασχε από ένα είδος κατάθλιψης και γι’ αυτό νοσηλευόταν για αρκετό καιρό σε κάποιο ίδρυμα. Τώρα έχει γυρίσει σπίτι του και γνωρίζοντας το ρίσκο, του ζητούν να βοηθήσει αντικαθιστώντας τον αδερφό του.
Έτσι ο κόσμος και το κόμμα πιστεύουν ότι ο Γενικός Γραμματέας ξαναβρίσκεται στην θέση του. Ο Τζιοβάνι παίζει με ζήλο τον ρόλο του και ξαφνικά οι δημοσκοπήσεις φέρνουν χαμόγελα. Οι κάμερες τον αγαπούν και συναντά πρωτοφανείς εκδηλώσεις θαυμασμού σε κάθε του δημόσια και ιδιωτική παρουσία από τους ψηφοφόρους. Μήπως τελικά ο Τζιοβάνι έχει το προφίλ του ιδανικού ηγέτη που όλοι ζητούν απεγνωσμένα;
Η νέα ταινία του Ρομπέρτο Άντο, είναι μία αναζωογονητική πολιτική σάτιρα με έξυπνο σενάριο που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο του ίδιου του σκηνοθέτη και του Angelo Pasquini. Υπέροχος για ακόμη μία φορά ο Τόνι Σερβίλο, αποδεικνύει γιατί δικαίως θεωρείται ένας εκ των κορυφαίων Ιταλών ηθοποιών και όχι μόνο. Στο φιλμ «Ζήτω η Ελευθερία», έχουμε μάλιστα την ευκαιρία να τον απολαύσουμε σε διπλό ρόλο. Τόσο ως γραμματέας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όσο κι ως μανιοκαταθλιπτικός φιλόσοφος...
Εκτός όμως από τον Τόνι Σερβίλο, στο καστ της νέας ταινίας του Ρομπέρτο Άντο, συναντάμε τους: Βαλέριο Μαστραντρέα, Βαλέρια Μπρούνι Ταντέσκι, Μικέλα Σεσόν. Η ταινία «Ζήτω η Ελευθερία», είναι ένας εξαιρετικός, σκληρός αλλά και αστείος καθρέφτης της σημερινής πολιτικής και κοινωνικής πραγματικότητας στην Ιταλία, αλλά και γενικότερα.
Το φιλμ «Ζήτω η Ελευθερία» (Viva la libertà) του Ρομπέρτο Άντο, πραγματοποίησε την παγκόσμια πρεμιέρα του, τον Απρίλιο του 2012, στο Φεστιβάλ Ιταλικού Κινηματογράφου στο Τόκιο. Στη συνέχεια ταξίδεψε τόσο στην Τσεχία για το Διεθνές Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Κάρλοβι Βάρυ, όσο και στις Η.Π.Α. για το Κινηματογραφικό Φεστιβάλ του Σικάγου. Στη χώρα μας, η ταινία έκανε πρεμιέρα τον Νοέμβριο στο πλαίσιο του 26ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, όπου και συμμετείχε στο Επίσημο Διαγωνιστικό της διοργάνωσης.
Για την ιστορία να πούμε ότι η ταινία βραβεύτηκε μεταξύ άλλων ως το καλύτερο σενάριο στα Βραβεία της Ένωσης Ιταλών Κριτικών Κινηματογράφου, καθώς επίσης και με το Βραβείο Α' Ανδρικού Ρόλου, για τον Τόνι Σερβίλο.
Έτος: 2012 | Xώρα: Ιταλία | Διάρκεια: 94 λεπτά | Σκηνοθεσία: Roberto Andò | Σενάριο: Roberto Andò, Angelo Pasquini | Παίζουν: Toni Servillo, Valerio Mastandrea, Valeria Bruni Tedeschi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου