Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Προβολή της ταινίας "Half Nelson" [Παρασκευή 9/11, ώρα: 20.30]

ΤΙΤΛΟΣ: HALF NELSON

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ: Ryan Fleck
ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΟΥΝ: Ryan Gosling, Shareeka Epps, Jeff Lima, Nathan Corbett, Tyra Kwao-Vovo
ΔΙΑΡΚΕΙΑ: 106'
ΠΑΡΑΓΩΓΗ: 2006

Υπόθεση:

Το «Half Nelson» είναι το όνομα μιας λαβής στην πάλη που ακινητοποιεί τον αντίπαλο. Είναι επίσης και το εξαιρετικό σκηνοθετικό ντεμπούτο του Ryan Fleck που επικεντρώνεται στη σχέση του Dan Dunne (Ryan Gosling), ενός νέου, λευκού, γοητευτικού καθηγητή σ' ένα λαϊκό γυμνάσιο του Μπρούκλιν, ο οποίος είναι εθισμένος στα ναρκωτικά. Η σχέση που αναπτύσσει με μια μαθήτριά του, φαίνεται πως τον βοηθά να ισορροπήσει, έστω και για λίγες μόνο στιγμές. Μέσα από τη φιλία τους, ο Fleck (που συνυπογράφει και το σενάριο μαζί με την Anna Boden) κάνει μια ρεαλιστική, χαμηλόφωνη, διαλεκτική και πολυεπίπεδη ταινία πάνω στις αντιθέσεις και δίνει την ευκαιρία στους πρωταγωνιστές του να λάμψουν με τις ερμηνείες τους.
Το «Half Nelson», ωστόσο, είναι πάνω απ' όλα μια ιστορία για τη διαλεκτική, δομημένη προσεκτικά σε θέσεις, αντιθέσεις και συνθέσεις.Σε άμεση αντιπαραβολή με τα μαθήματα 'φιλοσοφίας' που δίνει ο Dan (Ryan Gosling) στους μαθητές του, όλη η ταινία μοιάζει να κινείται στο μοτίβο των αντικρουόμενων δυνάμεων και της συνεχούς αλλαγής.
Ο Ryan Gosling στον καλύτερο, μέχρι σήμερα, ρόλο του σε μια από τις πιο σημαντικές ανεξάρτητες στιγμές του αμερικάνικου σινεμά για τη δεκαετία που πέρασε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου