Τρίτη 1 Νοεμβρίου 2011

Προβολή της ταινίας "Δευτέρες με λιακαδα" [Παρασκευή 4/11, ώρα: 20.30]

ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΑΙΝΙΑΣ

Την Παρασκευή 4 Νοέμβρη ο κοινωνικός χώρος Δον Κιχώτης προβαλει την ταινία "Δευτέρες με λιακαδα", μια "πικρόγλυκη" και εξαιρετικα επίκαιρη κωμωδία από ένα νέο, ταλαντούχο σκηνοθέτη, με πρωταγωνιστές μια παρέα άνεργων. Όπως λέει και ο υπότιτλος της ταινίας: Aυτή η ταινία δεν βασίζεται σε μια αληθινή ιστορία. Βασίζεται σε χιλιάδες αληθινές ιστορίες.

Τίτλος: Los lunes al sol. (Δευτέρες με λιακάδα) 
Ισπανία, 2002. 
Σκηνοθεσία: Φερνάντο Λεόν ντε Αρανόα. 
Σενάριο: Αρανόα, Ιγνάσιο ντε Μοράλ. 
Ηθοποιοί: Χαβιέρ Μπαρντέμ, Λουίς Τόσαρ, Χοσέ Ανχελ Εγκίδο, Νίβε ντε Μεντίνα, Ενρίκε Βιλέν. 
Διάρκεια: 113 λεπτά.


Σε μια παραθαλάσσια πόλη της βόρειας Ισπανίας το πρόβλημα που βασανίζει μεγάλο μέρος του πληθυσμού είναι η ανεργία. Η κοινωνία είναι σε αναστάτωση και πλήττεται από τις μεγάλες βιομηχανίες και την μετανάστευση. Όταν τα ναυπηγεία κλείνουν οι ναυτεργάτες μένουν στο δρόμο και αρχίζουν την αναζήτηση νέας δουλειάς. Βλέπουμε μια παρέα από τους απολυμένους εργάτες που τρέχουν τα πρωινά για να τα βγάλουν πέρα. Ψάχνουν για δουλεία σε γραφεία εύρεσης εργασίας και επισκέπτονται το ταμείο ανεργίας για τα απαραίτητα προς το ζην. Η παρέα δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στο ίδιο μπαρ. Οι μέρες περνούν με ποτό και πολύ συζήτηση ενώ δεν λείπουν και οι γυναίκες από τη ζωή τους. Οι άνθρωποι αυτοί εκτός από δουλειά ψάχνουν την αλλαγή στη ζωή τους που θα τους επιστρέψει την χαμένη τους αξιοπρέπεια.

Απέσπασε 5 βραβεία Goya και ανάμεσά τους εκείνα για την καλύτερη ανδρική ερμηνεία (Javier Bardem), για τη καλύτερη σκηνοθεσία (Fernando de Aranoa) και για την καλύτερη ταινία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου