Δευτέρα 24 Οκτωβρίου 2011

Προβολή του ντοκιμαντέρ "Η ζωή στους βράχους" [Παρασκευή 28/10, 20.30]

Ύστερα από την περσινή προβολή του πρώτου ντοκιμαντέρ της Αλίντας Δημητρίου με τίτλο  "Πουλιά στο Βάλτο", την Παρασκευή 28 Οκτώβρη και ώρα 20.30 προβάλουμε το δεύτερο ντοκιμαντέρ της "Η ζωή στους βράχους"
"Η ζωή στους βράχους" αναφέρεται στον Εμφύλιο – οι Γυναίκες πάνε στο βουνό, στο Δημοκρατικό Στρατό – αλλά και στις εξορίες.
Μετά την υπογραφή της συμφωνίας της Βάρκιζας οργανώθηκαν οι παρακρατικοί, οι συνεργάτες των Γερμανών και άρχισε το κυνηγητό των Αντιστασιακών. Από τις Γυναίκες, άλλες πρόλαβαν και πήγαν στο βουνό και άλλες συνελήφθησαν. Όλες γιατί ήταν αντιστασιακές. Σε όσες, από αυτές που συνέλαβαν, τα στρατοδικεία δε μπόρεσαν να στοιχειοθετήσουν κατηγορία (σε ισόβια ή εκτέλεση), τις έστειλαν εξορία: Χίος – Τρίκερι – Μακρόνησος.
Στην ταινία, τριάντα τρεις Γυναίκες καταθέτουν τη μαρτυρία τους για τις διώξεις που υπέστησαν αυτές και οι οικογένειές τους.
Όπως δηλώνει και η ίδια η Αλίντα Δημητρίου: 
 «Η πολιτική περίοδος που με έτρωγε ήταν τα χρόνια 1940-1950. Μια περίοδος από την οποία είχα βιώματα, αλλά και που διαμορφώθηκε η πολιτική μου οπτική... Βρήκα τις Γυναίκες εκείνες που έφτιαξαν ιστορία. Ολες εκείνες που περπατάνε πλάι μας... και δεν έχουμε ιδέα για ό,τι έκαναν - και αυτό γιατί ποτέ δεν ζήτησαν τίποτα. Απλά ξόδεψαν τα νιάτα τους για την πατρίδα τους και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, δεν το μετάνιωσαν και είναι έτοιμες να ξανακάνουν το ίδιο... Το μήνυμα της ταινίας είναι: Η ελπίδα στον άνθρωπο»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου