Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2010

Εκδηλώσεις για τη Μέση Ανατολή

Η Μέση Ανατολή αποτελεί μια από τις πιο πολυσυζητημένες περιοχές του πλανήτη. Εκεί οι λέξεις, πόλεμος, κατοχή, εποικισμός, εθνικισμός, νεκροί, γενοκτονία, εξαθλίωση, απομόνωση, και τόσες άλλες, βρίσκουν την πραγματική τους έννοια. Από την άλλη, εκεί στο άγονο χώμα της βαρβαρότητας ανθούν και έννοιες όπως αντίσταση, αξιοπρέπεια, αγώνας, ελευθερία, δικαιοσύνη. Η διεθνής αλληλεγγύη, ειδικά προς την Παλαιστινιακή αντίσταση, παίρνει ολοένα και μεγαλύτερες διαστάσεις και έχει καταφέρει να σπάσει την επιβαλλόμενη σιωπή και απομόνωση.

Ο Δον Κιχώτης για τρία Σάββατα, με δυο προβολές και μια εκδήλωση, επιδιώκει να δημιουργήσει ερεθίσματα για σκέψη και συζήτηση. Να θυμηθούμε, να μάθουμε, και να ανοίξουμε πιο πολύ τα μάτια και τα αυτιά μας σε ανθρώπους και λαούς που το έχουν ανάγκη.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη, ώρα 20.00

Προβολή της ταινίας: «Βαλς με τον Μπασίρ» του Αρί Φόλμαν
Μια αληθινή ιστορία σε ένα αυτοβιογραφικό φιλμ κινούμενων σχεδίων του ισραηλινού Αρί Φόλμαν. Εξαιρετικός συνδυασμός πολεμικής και πολιτικής ταινίας, ντοκιμαντέρ και κινούμενων σχεδίων. Διάρκεια: 87 λεπτά.

Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, ώρα 20.00
Εκδήλωση με θέμα:
«Παλαιστίνη. Ένας λαός που αγωνίζεται ακόμα!
Από την αιματηρή καταστολή του «Στόλου της Ελευθερίας» στη νέα αποστολή «Στόλος της Ελευθερίας ΙΙ»
Ομιλητές:
Βαγγέλης Πισσίας (Καθηγητής, συντονιστής του «Στόλου της Ελευθερίας»)
Νασίμ Αλάτρας (Παλαιστίνιος δημοσιογράφος, συγγραφέας του βιβλίου «Παλαιστίνη. Αιτίες και Μύθοι» που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις ΚΨΜ)

Σάββατο 2 Οκτώβρη, ώρα 20.00
Προβολή της ταινίας: «Περσέπολις» των Μαρζάν Σατραπί, Βενσέν Παρονό
Με αυτοσαρκασμό και αιχμηρό χιούμορ η Μαρζάν Σατραπί ζωντανεύει εικόνες της σύγχρονης Περσίας μέσα από την αυθάδη, αστεία και τόσο αληθινή διήγησή της. Μια ιστορία κινούμενων σχεδίων για την Τεχεράνη από το 1978 και μετά. Διάρκεια: 92 λεπτά.

Κοινωνικός Χώρος «Δον Κιχώτης»
Καλαμαρά 4, Άργος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου