Τρίτη 30 Απριλίου 2013

1 μήνας DOC/KIΧΩΤΗΣ festival: κάποιες σκέψεις...

Ο πρώτος μήνας DOC/KIΧΩΤΗΣ festival ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία!
Πάνω από 100 άτομα παρακολούθησαν τις 8 ταινίες τεκμηρίωσης με θέμα, κυρίως, τη Μουσική και τις υπόλοιπες Τέχνες.
Σταχυολογώντας κάποιες όμορφες στιγμές του απριλιάτικου προγράμματος θα λέγαμε τα εξής:

Α) Η μουσική εξημερώνει τον άνθρωπο! Τετριμμένο αλλά αληθές! Από τη μακρινή Γαλικία ως τα Μάταλα και το Πήλιο, οι άνθρωποι ακόμα κρατάνε τις αρχέγονες συνήθειες, δημιουργούν μουσική και ήχους, τραγουδούν, συναθροίζονται και γελάνε, μοιράζονται κοινές εμπειρίες και κοινές στιγμές, και εν ολίγοις πραγματώνουν τη συλλογική ζωή, έξω και πέρα από τα εγχρήματα περιοριστικά πλαίσια.

Β) Η λοιδορημένη ΕΡΤ έχει στο δυναμικό της καταπληκτικούς σκηνοθέτες και σημαντική τεχνογνωσία. Δύο από τα καλύτερα (υποκειμενικά πάντα) ντοκιμαντέρ ήταν δημιουργημένα σε συνεργασία με την ΕΡΤ: Το "Hippie-Hippie Matala! Matala!" του Γιώργου Βαρελά και το "Black Box" του Γεράσιμου Ρήγα. Δύο ντοκιμαντέρ που ξεχώρισαν για τη μεστή τους σκηνοθεσία και την υψηλή τους ποιότητα.

Γ) Νέοι άνθρωποι με όρεξη για δουλειά (τετριμμένο κι αυτό;) και αρκετό κουράγιο (να σηκώσουν το οικονομικό βάρος πάνω απ' όλα) κατάφεραν να παρουσιάσουν ολοκληρωμένες δουλειές που σίγουρα αξίζουν συγχαρητήρια και ταυτόχρονα αποτελούν παρακαταθήκη για την ελληνική φιλμογραφία. Η πρώτη σκηνοθέτιδα που μας έρχεται στο μυαλό είναι η Ευηρούλα Δούρου με το "Camino Musical: 9 ημέρες γαλιθιάνικης μουσικής" αλλά και ο Φάνης Λογοθέτης με το "OST - Original Soundtrack".

Δ) Όλοι οι σκηνοθέτες με τους οποίους μιλήσαμε ήταν ιδιαίτερα σεμνοί και προσφέρθηκαν να μας πουν ζωντανά δυο λόγια (μέσω Skype). Ευηρούλα, Γιώργο, Φάνη, Γεράσιμε, Κώστα, Χρήστο και όλοι οι υπόλοιποι να 'στε καλά και να συνεχίσετε την παραγωγή ντοκιμαντέρ!

Ε) Ο Δον Κιχώτης ανοίγει βήμα! Σιγά σιγά αλλά σταθερά μετασχηματίζεται σε ένα πολύχρωμο, πολυσυλλεκτικό χώρο όπου κάθε προσπάθεια για συλλογικές, δημιουργικές, ριζοσπαστικές αναζητήσεις βρίσκει έδαφος να ανθίσει... Θα είμαστε εκεί να δούμε τα άνθη! Ελάτε κι εσείς!

Υγ. Ένα like στη σελίδα στο Facebook: Δον Κιχώτης - donquixoteargos.blogspot.gr είναι ευπρόσδεκτο!

Δευτέρα 29 Απριλίου 2013

Αύριο μπαζάρ αλληλεγγύης και προσφοράς! [Τρίτη 30/4, 7.00 μμ]

Αύριο Τρίτη στις 7.00 μμ ο Δον Κιχώτης διοργανώνει μπαζάρ αλληλεγγύης και προσφοράς μαζί με το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους!
Οι χειροποίητες δημιουργίες είναι έτοιμες και σας περιμένουν! Αυτό το Πάσχα, δυναμώνουμε τη φλόγα της αλληλεγγύης ενισχύοντας το ΚΠΠΑ


Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος


e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com


BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr


F/B: facebook.com/donquixoteargos

Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

Απόψε προβολές ντοκιμαντέρ: "Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής" [8.00 μμ] και "Welcome to the show" [9.30 μμ]

Απόψε το βράδυ ο Δον Κιχώτης συναντά τους 2 Παύλους, έναν Καναδό κι έναν Έλληνα!

Ο πρώτος μήνας προβολών ταινιών τεκμηρίωσης από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης τελειώνει με διπλή προβολή όπως πάντα:
8.00 μμ
Πάολο ο καπνοδοχοκαθαριστής, του Μπρινό Σουϊνάρ.
9.30 μμ
Welcome to the show - Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου, των Αλέξη Πόνσε και Κώστα Πλιάκου.


Υγ. Να ευχαριστήσουμε όλες και όλους εσάς που από την προηγούμενη βδομάδα ως και χθες συμμετείχατε προσφέροντας είτε υλικά είτε καλλιτεχνικά στην κατασκευή χειροποίητων δημιουργιών (λαμπάδες και άλλα) για την ενίσχυση του Κοινωνικού Παντοπωλείου Πολιτών Άργους
Ο Δον Κιχώτης, σεσημασμένος ονειροπόλος, θα συνεχίσει μαζί με τους φίλους, όπως το ΚΠΠΑ, να αγωνίζεται για μια πιο όμορφη κοινωνία, με αλληλεγγύη, ελευθερία και σεβασμό στον άνθρωπο!

Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος



e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com


BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr


F/B: facebook.com/donquixoteargos

Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

Μήπως να τα ξαναδούμε απ’ την αρχή;

Άρθρο της Ιφιγένειας Καλαντζή που αναφέρεται στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης από την εφημερίδα "Δρόμος της Αριστεράς" του τεύχους 158 (23/03).
15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Της Ιφιγένειας Καλαντζή

Σοκ και δέος από την εκβιαστική απόφαση οικονομικού στραγγαλισμού της Κύπρου, εν μια νυκτί, με τη Χαλκιδική στα παρασκήνια. Η χλιαρή αντίσταση, τον τελευταίο χρόνο, παρά τις πιέσεις από τους Ευρωπαίους εταίρους μας και κυρίως η κατακόρυφη άνοδος της ακροδεξιάς, που βγάζει στην επιφάνεια ένα καλά κρυμμένο, απόστημα της ιστορίας μας, το φασισμό, επηρεάζουν και το κλίμα στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (15-24 Μάρτη 2013). Το επίκεντρο της κρίσης, που επικράτησε πέρσι, παράλληλα με το μεταναστευτικό, έχει ξεθωριάσει, μαζί με τα ατελέσφορα «κινήματα των πλατειών» και φέτος διακρίνει κανείς μια αναδρομή στην πρόσφατη ιστορία μας, σε μια προσπάθεια να φωτιστεί ξανά η περίοδος από τη Γερμανική Κατοχή και δώθε, αλλά και οι ανεπούλωτες πληγές του ελληνικού εμφύλιου.
Ο Στέλιος Κούλογλου, στο νέο ντοκιμαντέρ του Νεοναζί: Το ολοκαύτωμα της μνήμης, διερευνά το μεγάλο ποσοστό της Χρυσής Αυγής σε χωριά που στέναξαν από το γερμανικό ζυγό, όπως τα Καλάβρυτα και το Δίστομο, συλλέγοντας μαρτυρίες από ηλικιωμένους κατοίκους. Το ντοκιμαντέρ αποκαλύπτει ότι μεγάλο μέρος από τις θηριωδίες διαπράχθηκε από ταγματασφαλίτες, που σκότωναν και βίαζαν λυσσασμένα, για να πατάξουν παραδειγματικά κάθε φιλοΕΑΜική διάθεση, στα χωριά που βοηθούσαν τους αντάρτες. Ελπίδα για τους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε, οι αντιδράσεις των δεκαπεντάχρονων μαθητών από τα Καλάβρυτα, που έχουν επίσης καταγραφεί στο ντοκιμαντέρ. Οι έφηβοι συζητούν με ωριμότητα, στιγματίζοντας τη συστηματική άρνηση της πολιτείας να μεταγγίσει στις νέες γενιές τη σύγχρονη ιστορική μνήμη, από φόβο μήπως και αποκτήσουν πολιτική συνείδηση.
Η Γιάννα Ευαγγελίδου, στο Γράμμος, το βουνό της ήττας, περιγράφει βήμα-βήμα τη στρατηγική επιχείρηση του Δημοκρατικού Στρατού

Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Χειροποίητες λαμπάδες - Χειροπιαστή προσφορά αλληλεγγύης!

Σήμερα και αύριο, συγκεντρωνόμαστε στο Δον Κιχώτη στις 5, φέρνουμε λαμπάδες και τις στολίζουμε μόνοι μας. Οι λαμπάδες θα πουληθούν σε συμβολική τιμή και τα έσοδα θα διατεθούν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους.
Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος



e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com


BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr


F/B: facebook.com/donquixoteargos

Δευτέρα 22 Απριλίου 2013

Από τον Πάολο στον Παύλο... αυτή την Παρασκευή!

Αισίως φτάνουμε στο τέλος του πρώτου μήνα προβολών ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης με θέμα τη Μουσική, το Χορό και γενικότερα την Τέχνη. Ελπίζουμε η συνέχεια να είναι εξίσου ενδιαφέρουσα!

Στα πλαίσια της 4ης βδομάδας του DOC-ΚΙΧΩΤΗΣ festival παρουσιάζουμε:
 
Στις 8.00 μμ προβολή του ντοκιμαντέρ "Πάολο, ο καπνοδοχοκαθαριστής" του Μπρινό Σουϊνάρ.
 
Στις 9.30 μμ προβολή του ντοκιμαντέρ "Welcome to the show - Η μουσική κληρονομιά του Παύλου Σιδηρόπουλου"
των Αλέξη Πόνσε και Κώστα Πλιάκου.

Ελπίζουμε να ξεκλέψουμε λίγα λεπτά από το χρόνο των δημιουργών και να συνομιλήσουμε μαζί τους (μέσω Skype).



Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος



e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com

BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr

F/B: facebook.com/donquixoteargos

Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

Ευχαριστούμε φίλοι του Δον!

Φάνης και Γεράσιμος θα μας τιμήσουν απόψε με την παρουσία τους! Είναι και οι δύο συμπαθέστατοι!
Και μην ξεχάσουμε όλους τους σκηνοθέτες που έχουν μιλήσει μέχρι σήμερα στο φεστιβάλ (αλλά και έναν που δεν μπόρεσε). Γιώργος Βαρελάς, Ευηρούλα Δούρου, Χρήστος Πανάγος, Κώστας Μακρινός και συνεχίζουμε! Ευχαριστούμε!

Προβολή ντοκιμαντέρ: OST-Original Soundtrack (8.00 μμ) - Black Box (9.30 μμ)

Απόψε Παρασκευή 19/04 3η βδομάδα του DOC-ΚΙΧΩΤΗΣ festival ο Δον Κιχώτης παρουσιάζει στα πλαίσια των προβολών ντοκιμαντέρ από το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης:


  • το ντοκιμαντέρ OST - Original Soundtrack στις 8.00 μμ των Φάνη Λογοθέτη και Σπύρου Ανδρεάδη
          [δείτε info + trailer]

  • το ντοκιμαντέρ Black Box στις 9.30 μμ του Γεράσιμου Ρήγα
         [δείτε info + trailer]

Όπως πάντα προσπαθούμε (μέσω Skype) να συνομιλήσουμε με τους σκηνοθέτες. 

Θα τα πούμε εκεί!


Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

OST - Original Soundtrack [info + trailer]

Το OST– Original Soundtrack είναι ένα ντοκιμαντέρ για την μουσική στον κινηματογράφο, που δεν απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό, αλλά έχει σκοπό να μας βάλει στον κόσμο των συνθετών, των σκηνοθετών και των σάουντρακ, σ’ ένα ταξίδι στη μαγεία της μουσικής για το σινεμά. Μιλούν οι Τρέβορ Τζόουνς, Νικολά Πιοβάνι, Παντελής Βούλγαρης, Περικλής Χούρσογλου, Νίκος Κυπουργός, Νίκος Πλατύραχος, Παναγιώτης Καλατζόπουλος, Γιώργος Χατζηνάσιος, Σάιμον Μπλουμ Νικολαΐδης, Θάνος Φουργιώτης, Νίκος Γκροσδάνης, Βαγγελιώ Ανδρεαδάκη, Έλλη Γρίβα, Γιώργος Βαρσαμάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου.
Σκηνοθεσία:Φάνης Λογοθέτης
Σενάριο:Σπύρος Ανδρεάδης
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Φάνης Λογοθέτης
Μουσική:Γιώργος Βαρσαμάκης
Παραγωγός:Σπύρος Ανδρεάδης
Συμπαραγωγή:Φάνης Λογοθέτης
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:60'
Παρακολουθήστε το trailer του ντοκιμαντέρ:        

Black Box [info + trailer]

Η ταινία έχει ως επίκεντρο την ετήσια διοργάνωση «Ανοιχτό Στούντιο» που πραγματοποίησαν οι σπουδαστές της Κρατικής Σχολής Χορού στο χώρο της ΚΣΟΤ, Blackbox, το 2012. Οι χορευτές, εκτός από το να χορεύουν, μιλούν τραγουδούν, ερωτεύονται, λυπούνται. Η διδασκαλία και η κοπιώδης προσπάθεια των χορευτών παρουσιάζονται μέσα από ένα διάλογο ανάμεσα στο χορό και το χοροθέατρο. Κινηματογραφημένη με αμεσότητα, η ταινία αποφεύγει την αφήγηση και αφήνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο σώμα και το χορό. Η ταινία ολοκληρώνεται με την παράσταση των σπουδαστών, όπου παρουσιάζονται οι χορογραφίες Appalachian Spring της Μάρθα Γκράχαμ, Old Man’s Dream του Τόνο Λάτσκι, White Noise του Κωσταντίνου Ρήγου, Folly της Χριστίνας Γουζέλη και του Πολ Μπλάκμαν, Μαρία του Αλέξη Φουσέκη, κ.ά.
Σκηνοθεσία:Γεράσιμος Ρήγας
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Γεράσιμος Ρήγας
Μοντάζ:Χρόνης Θεοχάρης
Ήχος:Ελένη Πανούλη
Παραγωγός:Γεράσιμος Ρήγας
Παραγωγή:ΕΡΤ ΑΕ, Ελλάδα
Τύπος:DigiBeta Έγχρωμο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:70'
Έτος Παραγωγής:2013
Παρακολουθήστε το trailer του ντοκιμαντέρ Black Box που θα προβληθεί αύριο στις 9.30 μμ στο Δον Κιχώτη:


Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Πρόγραμμα τριημέρου 17-18-19/4

Το τριήμερο 17-18-19 Απρίλη ο Δον Κιχώτης έχει κέφια!

Τετάρτη 17/4
Στις 5.00 μμ φιλοξενούμε την εκδήλωση "Ραπτική και άλλες χειροποίητες δημιουργίες" με σκοπό τη διοργάνωση Μπαζάρ από το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους.

Στις 6.30 μμ φιλοξενούμε ακόμα ένα "μάθημα πλεξίματος".


Πέμπτη 18/4
Στις 8.30 μμ φιλοξενούμε το ρεμπέτικο τρίο των Ιωάννη Παπούλια, Κώστα Παπαδόπουλου και Σπύρου Καταρτζή, για μια βραδιά... ανορθωτική!

Παρασκευή 19/4 
Στις 6.30 μμ κάνουμε "μάθημα ισπανικών".

Επίσης, στα πλαίσια της 3ης βδομάδας του DOC-ΚΙΧΩΤΗΣ festival παρουσιάζουμε:
 
Στις 8.00 μμ προβολή του ντοκιμαντέρ "OST - Original Soundtrack" των Φάνη Λογοθέτη και Σπύρου Ανδρεάδη. Θα προσπαθήσουμε να συνομιλήσουμε μαζί τους (μέσω Skype όπως πάντα).

Στις 9.30 μμ προβολή του ντοκιμαντέρ "Black Box" του Γεράσιμου Ρήγα. Επίσης, συνομιλούμε με το σκηνοθέτη για το έργο του.

Τα υπόλοιπα... από κοντά!

Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος

e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com
BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr
F/B: facebook.com/donquixoteargos

Δευτέρα 15 Απριλίου 2013

Ραπτική και άλλες Χειροποίητες Δημιουργίες!


Επειδή η Δημιουργία μπορεί να γίνει και Προσφορά, αυτήν την Τετάρτη (17/4) στις 5:00 μμ, ο Δον Κιχώτης καλεί τις φίλες αλλά και τους φίλους του, για "Ραπτική και άλλες Χειροποίητες Δημιουργίες" με σκοπό την οργάνωση Μπαζάρ για το Κοινωνικό Παντοπωλείο Πολιτών Άργους….
Ανοιξιάτικα Στεφάνια, Υφασμάτινες Τσάντες, Μπαντάνες, Λαμπάδες…



[Θα ήταν χρήσιμα κάποια υλικά όπως : Υφάσματα (ή ρούχα που δεν τα θέλουμε π.χ ένα T-shirt…), κορδέλες, κουμπιά, πιστόλι σιλικόνης, ψαλίδια, βελόνες ,κλωστές, κερί για λαμπάδα, μαλλί πλεξίματος, κάποιο παλιό "σεμεδάκι της μαμάς", ίσως μια ραπτομηχανή και ό,τι άλλο είδος εσείς και η φαντασία σας διαθέτετε.] 


Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος



e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com

BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr

F/B: facebook.com/donquixoteargos

Πέμπτη 11 Απριλίου 2013

Αύριο Παρασκευή προβολή ντοκιμαντέρ "Camino Musical" 8.00 μμ - "Το κλεμμένο μας Τσίρκο" 9.30 μμ

Στα πλαίσια των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ο Δον Κιχώτης διοργανώνει το επόμενο διάστημα 16 προβολές ντοκιμαντέρ.
Η δεύτερη βδομάδα του DOC-ΚΙΧΩΤΗΣ festival συνεχίζεται αύριο Παρασκευή με δύο πολύ ενδιαφέρουσες προβολές:
Στις 8.00 μμ "Camino Musical: 9 ημέρες γαλιθιάνικης μουσικής" της Ευηρούλας Δούρου
και στις 9.30 μμ "Το Κλεμμένο Μας Τσίρκο" των Χρήστου Πανάγου και Κώστα Μακρινού.

Πριν τις προβολές θα προηγηθούν συνομιλίες με τους σκηνοθέτες (μέσω Skype).
Επίσης, το Δελτίο Τύπου για το DOC ΚΙΧΩΤΗΣ festival εδώ.
Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος

e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com
BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr
F/B: facebook.com/donquixoteargos

Δευτέρα 8 Απριλίου 2013

Και 1 και 2 και 3 και 4 καλά!


1. Απόψε (Δευτέρα 8/4) το βράδυ 9 με 11 ο Δον Κιχώτης είναι καλεσμένος της εκπομπής "Ροκ Διαδρομές" του Τάκη Παναγιώτου, στον Ανατολικό fm!
Όσοι πιστοί προσέλθετε στους 95,8 fm!


2. Μεθαύριο Τετάρτη 10/4, μετά το καθιερωμένο "μάθημα πλεξίματος" των 6.30 μμ, θα ακολουθήσει το πιο νόστιμο μάθημα του Δον! Για πρώτη και ελπίζουμε όχι τελευταία φορά δοκιμάζουμε τις δυνάμεις μας στο μαγείρεμα! Στις 8.00 μμ ξεκινάμε "μαθήματα μαγειρικής"!


3. Μετά την πρώτη και επιτυχημένη προσπάθεια να μιλήσουμε ζωντανά (μέσω Skype) με το σκηνοθέτη του ντοκιμαντέρ "Hippie-Hippie Matala! Matala! Γιώργο Βαρελά πριν την προβολή, το καλό εξαπλώνεται! Την Παρασκευή 12/4 λίγο μετά τις 8.00 μμ θα συνδεθούμε ζωντανά με την Ευηρούλα Δούρου, σκηνοθέτρια του ντοκιμαντέρ "Camino Musical: 9 μέρες γαλιθιάνικης μουσικής" και λίγο μετά τις 9.30 μμ με τους Χρήστο Πανάγο, Κώστα Μακρινό, σκηνοθέτες του "Κλεμμένου Μας Τσίρκου".

4. Ενημερωθείτε για τα ντοκιμαντέρ της Παρασκευής και παρακολουθήστε τα trailer:
8.00 μμ "Camino Musical: μέρες γαλιθιάνικης μουσικής"
9.30 μμ "Το Κλεμμένο Μας Τσίρκο"

Σάββατο 6 Απριλίου 2013

Το κλεμμένο μας τσίρκο [info + trailer]

Βρισκόμαστε στην άνοιξη του 2012, στην Ελλάδα της οικονομικής -και όχι μόνο- κρίσης και πιο συγκεκριμένα κάπου ανάμεσα στον "πυρετό" δύο εκλογικών αναμετρήσεων.

Ο B.D. Foxmoor (Active Member) μαζί με το Low Bap μπουλούκι Kramahoperrata 2012, αγνοώντας το κλίμα των ημερών και 40 περίπου χρόνια μετά την πρώτη παράσταση του μεγάλου εκείνου τσίρκου, στήνουν "Το Κλεμμένο Μας Τσίρκο" για να μοιραστούν τη δικιά τους καταγραφή από εκείνη την εποχή μέχρι σήμερα, χρεώνοντας στη χειρότερη γενιά,
τη γενιά της μεταπολίτευσης, τα "αγδίκιωτα φταιξίματα".

Το ντοκιμαντέρ αυτό, των Χρήστου Πανάγου και Κώστα Μακρινού, καταγράφει το οδοιπορικό του βλάσφημου αυτού τσίρκου σε Ελλάδα και Κύπρο.

Σκηνοθεσία:Χρήστος Πανάγος, Κώστας Μακρινός
Σενάριο:Χρήστος Πανάγος, Κώστας Μακρινός
Διεύθυνση Φωτογραφίας:Χρήστος Πανάγος
Μοντάζ:Κώστας Μακρινός
Ήχος:Κώστας Μακρινός
Μουσική:Μιχάλης Μυτακίδης
Παραγωγή:Χρήστος Πανάγος, Κώστας Μακρινός
Τύπος:HDCam Έγχρωμο-Ασπρόμαυρο
Χώρα Παραγωγής:Ελλάδα
Διάρκεια:46'
Έτος Παραγωγής:2013

Camino Musical: 9 ημέρες γαλιθιάνικης μουσικής [info + trailer]

Μετά την πολύ όμορφη χθεσινή βραδιά με την έναρξη του DOC-ΚΙΧΩΤΗΣ festival, με την παρουσία του σκηνοθέτη Γιώργου Βαρελά (μέσω Skype) και την προβολή των δύο ντοκιμαντέρ για τα Μάταλα και τον Άγ. Λαρεύντιο περνάμε πλέον στις ταινίες της 2ης βδομάδας.

To Camino Musical: 9 ημέρες γαλιθιάνικης μουσικής είναι ένα ντοκιμαντέρ που γυρίστηκε από μια ομάδα φοιτητών του Τμήματος Κινηματογράφου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης.

Ένα 9ήμερο οδοιπορικό στην πόλη Σαντιάγο ντε Κομποστέλα, πρωτεύουσα της αυτόνομης κοινότητας της Γαλικίας, στο βορειοδυτικό τμήμα της Ισπανίας, τοΜάρτη του 2012. Μέσα από τις συναντήσεις με ντόπιους και με συγκροτήματα που προσεγγίζουν διαφορετικά την παραδοσιακή μουσική της Γαλικίας, αναδεικνύονται τα χαρακτηριστικά γνωρίσματα μιας πόλης και μιας κουλτούρας πολύ ξεχωριστής. Με τη συνοδεία της γκάιντας, μπροστά από τον θεατή περνούν τοπία, άνθρωποι και μουσικές.
Η ιδιαίτερη αγάπη της σκηνοθέτιδας για τον συγκεκριμένο τόπο, στον οποίο έχει ζήσει στο παρελθόν, εκφράζεται μέσα από αυτό το «μουσικό ημερολόγιο» και την γαλιθιάνικη λέξη «morriña».

Η ταινία συμμετείχε στο Επίσημο Πρόγραμμα του Φεστιβάλ στο τμήμα Μουσική.



Σκηνοθεσία-Έρευνα: Ευηρούλα Δούρου
Διεύθυνση Φωτογραφίας - Color Correction: Ζωή Δαλαΐνα
Μοντάζ - Βοηθός Σκηνοθέτη: Αλεξάνδρα Παγκράτη
Ηχοληψία: Θανάσης Καφετζής, Νιόβη Κίτσιου
Sound Design: Θανάσης Καφετζής, Ναταλί Χατζηπέτρου, Ευηρούλα Δούρου, Αλεξάνδρα Παγκράτη
Final Mix: Γιάννης Αλεξίου, Γιάννης Πειραλής
Έρευνα Ισπανία: Jose Antonio Cascudo, Xose Antonio Arias
Παραγωγή: Γιάννης Σωτηρόπουλος / Real Eyes Productions

εμφανίζονται οι μουσικοί

Akira Valero Casado
Cantigas y Agarimos
A Orquestra Os Modernos
Julio Abril
Os Estalotes
A Banda das Crechas

Τετάρτη 3 Απριλίου 2013

Προβολή ντοκιμαντέρ "Hippie-Hippie Matala! Matala!" & "Μουσικό Χωριό" [Παρασκευή 5/4, 8.00 & 9.30 μ]

Αυτή την Παρασκευή ο Δον Κιχώτης εγκαινιάζει μια νέα περίοδο για τα κινηματογραφικά δρώμενα της περιοχής!
Στα πλαίσια των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει το επόμενο διάστημα 16 προβολές ντοκιμαντέρ.
Οι προβολές της 1ης Παρασκευής (5/4) είναι τα ντοκιμαντέρ "Hippie-Hippie Matala! Matala!" (δείτε περίληψη και trailer) στις 8.00 μμ και "Μουσικό Χωριό" (δείτε περίληψη και trailer) στις 9.30 μμ.
Μάλιστα, πριν την προβολή του ντοκιμαντέρ "Hippie-Hippie Matala! Matala!" θα προηγηθεί συνομιλία με το σκηνοθέτη Γιώργο Βαρελά (μέσω Skype) για το ντοκιμαντέρ και όχι μόνο!
Επίσης, το Δελτίο Τύπου για το DOC ΚΙΧΩΤΗΣ festival εδώ.

Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Ερωτήσεις για τη συνομιλία μέσω Skype με το σκηνοθέτη

Την Παρασκευή 5/4 λίγο μετά τις 8.00 μμ ο σκηνοθέτης του ντοκιμαντέρ "Hippie-Hippie Matala! Matala!" Γ. Βαρελάς θα μας μιλήσει μέσω Skype  για την ταινία του!
Αν επιθυμείτε να τον ρωτήσετε κάτι παρακαλούμε στείλτε μας e-mail ή μήνυμα στο facebook  προκειμένου να έχουμε προετοιμάσει τις ερωτήσεις!
e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com

F/B: facebook.com/donquixoteargos

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - DOC ΚΙΧΩΤΗΣ festival

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

ΠΡΟΒΟΛΕΣ ΤΑΙΝΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟ 15ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΣΤΟΝ ΑΝΟΙΧΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΧΩΡΟΔον Κιχώτης
(Καλαμαρά 4, Άργος)


Το επόμενο δίμηνο, μέχρι το καλοκαίρι, οΔον ΚιχώτηςγίνεταιDoc Κιχώτηςκαι σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των Περιφερειακών Εκδηλώσεων του Φεστιβάλ, θα παρουσιάσει κάποιες επιλεγμένες ταινίες τεκμηρίωσης (ντοκιμαντέρ) από αυτές που προβλήθηκαν πρόσφατα στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ που έγινε στη Θεσσαλονίκη το Μάρτη που μας πέρασε.
Μέσα από τις ταινίες αυτές, θα έχουμε την ευκαιρία να ταξιδέψουμε από την Κρήτη μέχρι το Γράμμο και τη Χαλκιδική και από τη Γαλικία μέχρι τη Μογγολία και την Κένυα, άλλοτε με οδηγό τη μουσική και το χορό, άλλοτε με οδηγό την αγάπη για τη λογοτεχνία και τη γνώση που δε γνωρίζει σύνορα και άλλοτε με οδηγό την ιστορική μνήμη όπως καταγράφεται από τις αφηγήσεις των ανθρώπων που βίωσαν ιστορικά γεγονότα, δίνοντας μια άλλη διάσταση σε αυτά και πλέκοντας τα κομμάτια της ιστορίας με το φυσικό περιβάλλον.
Η πλούσια θεματολογία των ταινιών περιλαμβάνει τη σύγχρονη Ελλάδα πριν και κατά τη διάρκεια της κρίσης, θέτει ερωτήματα γύρω από τις πραγματικές μας ανάγκες, την εσωτερική μας ισορροπία, τη μοναξιά, την επιβίωση, τη ζωή και το θάνατο και αναδεικνύει αξίες, όπως η αλληλεγγύη, η συλλογικότητα, η αυτοοργάνωση, ο σεβασμός στο περιβάλλον, η τέχνη, η ελευθερία, που μπορούν να γίνουν οι οδηγοί για επίμονη προσπάθεια και αγώνες ελπιδοφόρους για μια καλύτερη ζωή για όλους.
Οι 8 ταινίες που προγραμματίστηκαν για τον Απρίλιο θα έχουν ως κύριο άξονα την τέχνη και κυρίως τη μουσική και οι άλλες 8 που προγραμματίστηκαν για το Μάιο θα έχουν ως κύριο άξονα τον άνθρωπο με τις καλές και τις κακές του πλευρές. Θα προβληθούν τις 8 επόμενες Παρασκευές (εκτός της Μεγάλης) -2 ταινίες ανά ημέρα- στις 8:00 και στις 9:30 το βράδυ, ξεκινώντας από την Παρασκευή 5 Απρίλη με την προβολή των ταινιώνHippieHippie Matala! Matala!στις 8:00μμ, με θέμα το θρυλικό οικισμό της νότιας Κρήτης καιΜουσικό Χωριόστις 9:30μμ, με θέμα ένα πολύ ενδιαφέρον συλλογικό καλλιτεχνικό βίωμα στο παραδοσιακό χωριό Αγ. Λαυρέντιος του Πηλίου.
Η είσοδος είναι ελεύθερη και τις ταινίες μπορεί να παρακολουθήσει κανείς δωρεάν.
Στο τέλος των προβολών όλης της σειράς των ταινιών, θα κληρωθεί για τους θεατές ένα βιβλίο-κατάλογος με όλο το πρόγραμμα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
Ευελπιστούμε ότι η προσπάθεια αυτή θα δώσει μια ακόμη αφορμή για συνάντηση ανθρώπων, σκέψεων, προβληματισμών και συζητήσεων, που νομίζουμε ότι είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαίες για όλους μας τους δύσκολους καιρούς που ζούμε.



Δον Κιχώτης – Καλαμαρά 4, Άργος

e-MAIL: donquixoteargos@gmail.com
BLOG: donquixoteargos.blogspot.gr
F/B: facebook.com/donquixoteargos